Hier dan toch eens een 'wout' op het forum, en dan ook nog eens een met het taakaccent verkeer, motoragent en, last but not least, al jaren vervent Renault rijder (Megane coupe, Laguna HB, Laguna break, Laguna Grand Tour en inmiddels de 2e Twingo voor m'n wederhelft).
Na al een tijdje te hebben meegelezen op dit forum, en vanwege mijn werk met speciale aandacht voor het onderdeel nl.wetgeving, moet mij toch even iets van het hart.
Als 'auto- en motorfiel'
Bijvoorbeeld het topic neon verlichting onder de auto.
Dit mag niet, dat blijkt al uit de reacties. Dit mag alleen niet omdat er een simpel artikel is dat ALLE misleidende en/of verblindende verlichting verbied. Dit staat gewoon in ons feitenboekje en kan met een bon worden afgedaan. Een simpel voorbeeld is rode stads- of parkeerlampjes in je koplampen. Rood hoort aan de achterzijde, niet aan de voorzijde, dit is misleidend voor tegenliggers. Blauwe lampjes mogen ook niet, dit is voorbehouden aan hulpverlenende diensten. Ook niet als die constant branden en niet knipperen. Door obstakels langs de weg (bomen, lichtmasten etc., kan het voor medeweggebruikers, m.n. bij duisternis, nl. lijken alsof deze wel knipperen.
Al die 'kersverlichting' op vrachtauto's mag dus eigenlijk ook niet, alleen het is al zodanig geaccepteerd dat het wordt gedoogd. Het voertuigreglement zegt nl. dat er aan de voorzijde, behoudens contourverlichting, slechts 6 lampen aanwezig mogen zijn, waarvan er slechts 4 tegelijk mogen branden (dimlicht en mistlicht b.v.).
Het voertuigreglement zegt bovendien dat een voertuig, alvorens het op de openbare weg mag rijden, moet zijn voorzien van een type-goedkeuring. Dit houdt in dat elk voertuig van een bepaald merk en type type-goedgekeurd moet zijn. Elke eignhandige wijziging mag dus strikt genomen niet, immers, het voertuig is met die wijziging niet type-goedgekeurd. Feitelijk zou je elke wijziging (coating op ruiten en zelfs een sipmele sportvelg, ook van dezelfde maat en ET-waarde als de originele) zou moeten laten keuren. Dus niet APK-keuren, maar een toelatingskeuring bij het RDW. Door het geringe aantal RDW keuringstations is dit echter niet te doen en daarom zou het ook kinderachtig zijn als elke diender daar zo strikt mee om zou gaan. Temeer omdat op veel vervangingsonderdelen wel een EG-goedkeuring zit. Het zou anders worden indien ook elk APK station ook toelatingskeuringen mocht verrichten, zoals dat in Duitsland het geval is met de TUV. Elke wijziging wordt daar gekeurd en in hewt kenteken vermeld, tenzij een onderdeel een ABE-geodkeuring heeft voor het voertuig waarop het gemonteerd wordt.
Er zijn dus ook zaken die APK-technisch wel mogen, maar wettelijk (voertuigreglement) dus niet. B.v. een sport uitlaat. Als deze over de gehele lengte gasdicht is is dat voor de APK geen probleem. Volgens het voertuigreglement mag het dus officieel niet, omdat het voertuig daarmee niet type goedgekeurd is. De APK is ook een momentopname. Als het voeruit vandaag is goedgekeurd en morgen is de uilaat lek, voldoet het voertuig dus direct niet meer aan de eisen voor het voertuigreglement, terwijl hij nog wel 364 dagen APK gekeurd is en blijft.
De aandachtige lezer ziet nu dus ook in dat er meer gedoogd wordt als dat er gehandhaafd wordt, met name op het gebied van het voertuigreglement.
Folie of coating op voorruit en voorste zijruiten mag niet meer sinds er door een rechter uitspraak over is gedaan (jurisprudentie). Dit blijft ook zo tot er door een hogere instantie anders wordt beslist.
Als er dus iets op of aan een voertuig is bevestigd dat niet conform de eisen is kan het volgende gebeuren:
Aangezien het een van onze taken is overtredingen te constateren EN te doen ophouden, kan een 'wout'

Kortom: het scheelt je vaak een boel heisa, en niet te vergeten geld, als je aan het verzoek voldoet. In de praktijk zal het vaak niet zo'n vaart lopen, maar het is altijd goed dit even in je achterhoofd te houden...
Ter afsluiting:
Er wordt de laatste jaren veel meer gecontroleerd. Gevoelsmatig wordt het autorijden etc., en alles wat erbij hoort, niet leuker op. Er zijn echter sinds die intensivering van controles wel beduidend minder gewonden en doden te betreuren in het verkeer (Ja, dat blijkt uit die geijkte, dood saaie, maar keiharde cijfertjes). En laten we wel wezen, elk slachtoffer is er 1 teveel en daar doen we het voor. En wees heel eerlijk: Je pleegt ook ondanks die extra controles nog steeds vaker een overtreding waar je mee weg komt als dat je ervoor wordt 'gepakt', al is het maar omdat je een paar km/u te hard rijdt.
En ja, er zijn prestatiecontracten. En nee, die zijn niet zo hoog dat er niet aan te voldoen is, in veel gevallen is de 'doelstelling' zelfs lager als wat je toch altijd al deed als diender...
Laguna II GT Dci
P.S. Als je wilt weten of iets wel of niet mag, wat let je om het plaatselijke politiebureau binnen te lopen en het te vragen. Op elk bureau zitten verkeersspecialisten, en ondanks dat ook die niet alles weten, is alle op te zoeken.