Uit in raffinaderij bewerkte aardolie gewonnen smeermiddel. Beter tegen oxidatie bestand dan plantaardige en dierlijke olie. Veruit de goedkoopste variant.
Oxydatie-bestendigheid: als olie zich met zuurstof verbindt dan veroudert de olie waardoor de kwaliteit terugloopt. Een hogere temperatuur bevordert dit proces dus een oliekoeler bevordert de levensduur van de olie. Verouderde olie dikt in, en vervuilt daardoor het smeersysteem. Veroudering is verder te herkennen aan de ranzige geur van de olie.
synthetische olie
Synthetische oliën worden bereid door langs scheikundige weg zware koolstofverbindingen, met grote moleculen, te kraken en met waterstof te verbinden. Dit kunnen dan zware residuen van aardolie zijn, maar ook steenkool en leisteen komen hiervoor in aanmerking.
Synthetische oliën hebben goede eigenschappen tov de minerale oliën; vooral de constante dikte bij temperatuurswisseling is een belangrijke eigenschap. Deze eigenschap wordt aangegeven met de Viscositeits Index. Gunstige eigenschappen zijn ook de grote hechtingskracht (oiliness), de grote temperatuursbestendigheid en de mogelijkheid van lange verversingsperiodes.
Door de hoge produktiekosten is uiteraard de prijs ook hoger
De menging met minerale oliën is niet altijd goed en bij verversen kan dit problemen opleveren !
viscositeit
Mate waarin een vloeistof weerstand biedt aan vervorming; dikvloeibaarheid.
dikke vloeistof = hoge viscositeit
dunne vloeistof = lage viscositeit
De viscositeit van een vloeistof wordt beïnvloed door de temperatuur; verhoging = dunner, verlaging = dikker.
De temperatuurgevoeligheid wordt aangegeven met de
viscositeitsindex
De viscositeit wordt aangegeven in centiStokes (cSt). Er is hierdoor een zeer grote verscheidenheid n viscositeits-waarden ontstaan. Daarom is de Society of Automotive Engineers (SAE) er toe overgegaan om een bepaalde groep waarden samen te voegen, en die viscositeitsgroep aan te geven met een SAE-getal.
SAE oW is de dunste motorolie, terwijl SAE 50 de dikste aangeeft. De meettemperatuur bedraagt in alle gevallen 255, respectievelijk 373K
SAE
(255K)
0W - <900cSt
5W - 900-1300
10W - 1300-2600
20W - 2600-8500
25W - 8500-10500
(373K)
20 - 5,7-9,6cSt
30 - 9,6-12,9
40 - 12,9-16,8
50 - 16,8-22,7
Sinds de invoering van het SI-eenhedenstelsel wordt de eenheid cSt niet meer toegepast voor de viscositeitsmetingen. De eenheid cSt is vervangen door de eenheid mPa.s voor de oliën met een W in hun SAE-waarde en de eenheid mm²/s voor de overige SAE-waarden.
Als in de aanduiding de letter W voorkomt dan betekent dit dat die olie speciaal geschikt is voor lage, winterse temperaturen.
Voor versnellingsbak en eindaandrijving gelden de volgende SAE-waarden:
75-80-90-140-250
Een transmissie-olie met de aanduiding SAE 75 heeft ongeveer dezelfde viscositeit als een motorolie met de aanduiding SAE 20W. De index sluit dus niet aan op die van motor-oliën !
toevoegingen aan smeerolie
Aan olie worden veel middelen toegevoegd; deze zijn bekend onder de namen: -dopes, -additieven, -toevoegingen.
Het doel van de dopes is om de eigenschappen welke de olie van nature al bezit te versterken of om nieuwe eigenschappen toe te voegen.
stolpunt verlagende dope
viscositeitsindex verbeterende dope
reinigende, disperegerende (verdelen) of detergerende (reinigen) dope
anti-oxidatie dope
anti-corrosie dope
anti-schuim dope
anti-slijtage of anti-las dope
aanhechtings verbeterende dopeof oiliness dope
zuur neutraliserende dope
kwaliteits- en toepassingsaanduidingen voor smeerolie
API (American Petroleum Institute)
dieselmotoren: CC, CD, CDII, CE, CF, CG, CH
ottomotoren: SD, SE, SF, SG, SH, SJ
transmissies: GL-1, GL-2, GL-3, GL-4, GL-5
ACEA
A = ottomotorengasoline engines,
B = personenauto-dieselmotoren
E = commerciële-dieselmotoren
Elke specifieke categorie bevat verschillende prestatie niveauŽs, geindiceerd door een nummer (1, 2, 3, etc.), gevolgd door de laatste twee digits van het jaar waarin de meest recente versie werdt geintroduceerd.
Ottomotoren
A1-96 = brandstof besparende oliën
A2-96 = normaal gebruik
A3-96 = hoog presterende of zware condities
speedline schreef:olio for my bungGTholio
Voor de Super 5GTT werd een Elf 5W/40 aangeraden af fabriek. Maar aangezien deze niet meer leverbaar is in een hoog presterende variant is Elf ST of STi Competition 10W/40 de beste keus.
onderhoud
Super 5GTT
* 5000km
olie verversen
oliefilter vervangen
luchtfilter schoonmaken
accuzuurpeil controleren en afvullen indien mogelijk
Clio 16v/ Williams
* 5000km
olie verversen
oliefilter vervangen (EVENTUEEL)
luchtfilter schoonmaken
accuzuurpeil controleren en afvullen indien mogelijk
transmissie
Voor de JB3 bak TransElf TRX 75/80W gebruiken. Ook hier kan regelmatig verversen geen kwaad ! Bij zwaarbelaste exemplaren is 10 tot 20k km geen overbodige luxe. Ga maar na: in de racerij na elke race !!!
koelsysteem
Gebruik een originele CoolElf Classic koelvloeistof i.v.m. elektrochemische corrosie in het koelsysteem en de levensduur van de waterpomp. Koelvloeistofpeil elke keer checken dat de kap open gaat lijkt mij niet te veel moeite want slechts kijken![]()
brandstofblahblahyadahyadah
95 Octaan tanken met een GT getuigt van technisch onbenul en vragen om motorschade. Je bent simpelweg een ongelooflijke dr*pl*l :-* Bij een gechiptunede Clio hetzelfde verhaal![]()
Octaan booster is weggegooid geld want je moet om hier gebruik van te maken het onstekingstijdstip vervroegen, de laaddruk verhogen, en de sproeierbezetting v.d. carb. wijzigen. Dit tot de motor tegen de detonatiegrens van het gewijzigde brandstofmengsel zit. De motor gebruikt standaard nog niet het potentieel van octaan 98 dus waarom octaanbooster ?
lood
De loodtoevoegingen zorgen voor een beschermend laagje op de klepzittingen. Als je ongelode brandstof gebruikt heb je risico op voortijdig inslaan van de zittingen. En dan moet je kop gereviseerd worden. Dit kost meer dan het evt. prijsvoordeel van ongelode branstof. Een enkele keer ongelood tanken maakt niet zoveel uit. Maar houd het op noodgevallen. En ga dan niet het bovenste toerengebied verkennen icm meximaal belasten !
* Nu MLV niet meer leverbaar is moet je toch loodvervanger bij je hebben en MOET je aan de 98 ongelood.
pingelen en andere hartkloppingen
Voor de levensduur van je (getunede) motor is het trouwens aan te raden een pingelsensor te monteren (indien niet aanwezig!). Bij gechiptunede ClioŽs is dit de voornaamste reden om verplicht 98 te stoken